Giriş
R programlama dili kullanılarak Türkiye gündeminde olan depremle ilgili Google trendleri incelenmiş ve trendlerin ağ analizi yapılmıştır. Ardından il ve lokasyon düzeylerine de inilerek arama terimlerine göre ilgi düzeyi ortaya konulmuştur. Analizin amacı, depremin yaşandığı dönemde ve bölgelerde toplumsal eğilimlerin ortaya konulmasıdır. Aramaların yapıldığı 7 günlük zaman dilimi 05.02.2023-12.02.2023 tarihleri arasını kapsamaktadır.
Google trendler içerisinde kullanılan arama terimleri sırasıyla şöyledir:
- “deprem”, “adana”, “yardım”, “malatya” ve “diyarbakır”
- “diyarbakır”,”battaniye”,”kahramanmaraş”,”osmaniye” ve “hatay”
- “antakya”,”bağış”,”kilis”,”şanlıurfa” ve “gaziantep”
Arama Terimlerinin Zamana Göre Trendi
İlk olarak “deprem”, “adana”, “yardım”, “malatya” ve “diyarbakır” arama terimlerinin zamana göre trendi Şekil 1’de verilmiştir.
Şekil 2’de ise “diyarbakır”,”battaniye”,”kahramanmaraş”,”osmaniye” ve “hatay” arama terimlerinin zamana göre trendi sunulmuştur.
Son olarak Şekil 3’te ise “antakya”,”bağış”,”kilis”,”şanlıurfa” ve “gaziantep” arama terimlerinin zamana göre trendi verilmiştir.
Arama Terimlerine Göre İlişkili Sorguların Trendi
Bu kısımda giriş bölümündeki arama terimlerine göre ilişkili sorgularda ortaya çıkan terimler de verilerek konuya derinlik kazandırılmıştır.
Şekil 4’te “deprem”, “adana”, “yardım”, “malatya”, “diyarbakır” arama terimleri baz alınarak ortaya konulan ilişkili sorgular hit düzeyine göre verilmiştir.
Şekil 5’te ise “diyarbakır”,”battaniye”,”kahramanmaraş”,”osmaniye”,”hatay” arama terimleri baz alınarak ortaya konulan ilişkili sorgular hit düzeyine göre sunulmuştur.
Son olarak Şekil 6’da “antakya”,”bağış”,”kilis”,”şanlıurfa”, “gaziantep” arama terimleri baz alınarak ortaya konulan ilişkiler sorgular hit düzeyine göre verilmiştir.
Arama Terimlerine Göre İlişkili Sorguların Trendi
Bu kısımda giriş bölümündeki arama terimlerin ilişkili olduğu terimler ağ analizi yapılarak gösterilmiştir.
Şekil 7’de “deprem”, “adana”, “yardım”, “malatya”, “diyarbakır” arama terimlerinin ilişkili olduğu terimlerin ağ analizi verilmiştir.
Şekil 8’de ise “diyarbakır”,”battaniye”,”kahramanmaraş”,”osmaniye”,”hatay” arama terimlerinin ilişkili olduğu terimlerin ağ analizi verilmiştir.
Son olarak Şekil 9’da ise “antakya”,”bağış”,”kilis”,”şanlıurfa”, “gaziantep” arama terimlerinin ilişkili olduğu terimlerin ağ analizi sunulmuştur.
İle Göre Deprem Arama Trendi
Bu kısımda “deprem” arama terimine göre en yüksek hit düzeyine ulaşan ilk 15 il ile lokasyon ayrı ayrı verilmiştir.
Şekil 10’da “deprem” arama terimine göre en yüksek hit düzeyine ulaşan ilk 15 il verilmiştir.
Şekil 11’de “deprem” arama terimine göre en yüksek hit düzeyine ulaşan ilk 15 lokasyon verilmiştir.
Sonuç
Özetle yapılan çalışmayla R programlama dili kullanılarak Türkiye gündeminde olan depremle ilgili Google trendleri incelenmiş ve trendlerin ağ analizi yapılmıştır.
Faydalı olması dileğiyle.
Bilimle ve teknolojiyle kalınız.
Bu çalışmaya atıf yapmak için;
Bulut, T. (2023). R’da Google Arama Trendleri ve Ağ Analizini Üzerine Vaka Çalışmaları. URL: https://tevfikbulut.net/rda-google-arama-trendleri-ve-ag-analizini-uzerine-vaka-calismalari/.
Not/Note
- Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz veya kopyalanamaz.
- It can not be cited or copied without referencing.
Yararlanılan Kaynaklar
- The R Project for Statistical Computing. https://www.r-project.org/